Πρόσφατα Νέα

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Εξοπλίζει ο Γιωργάκης την Αστυνομία γιατί περιμένουν λαϊκή εξέγερση…

Σε μια εικονική πραγματικότητα ενός κράτους που παράγει και διάγει εποχή ευμάρειας ζουν στην κυβέρνηση, αλλά ταυτοχρόνως εξοπλίζουν την ΕΛΑΣ «μέχρι τα δόντια» προκειμένου η Αστυνομία να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» της λαϊκής .... έκρηξης που αναμένεται να ξεσπάσει. Η επιμονή της κυβέρνησης στην είσπραξη συνολικά 13 δισ. ευρώ, τη διετία 2011-2012 και άλλα 13 δισ. μέχρι και το 2015, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2013, όταν δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τα νυν προγραμματισμένα έσοδα και πέφτουν έξω 500-700 εκατ. το μήνα λόγω κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης, καταντάει γραφική! Με τη λογική της κυβέρνησης, τα μισά από τα μέτρα του «πακέτου» -είτε αυτά αφορούν αύξηση φόρων είτε αφορούν περικοπές δαπανών- θα ληφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους εφέτος και του χρόνου. Από που θα … φύγουν όταν ξεσπάσει η λαϊκή οργή, δεν γνωρίζουμε αν το έχουν προβλέψει.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες υλικών καταστολής ταραχών για αύξηση των νυν αποθεμάτων!
Βάσει της εμπειρίας από τα επεισόδια στην Κερατέα η ΕΛΑΣ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν τα διπλά αποθέματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα για να μπορέσει να υπάρξει αντιμετώπιση της λαϊκής οργής. Δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης κλπ γεμίζουν τις αποθήκες της ΕΛΑΣ σε μία προσπάθεια της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες διαφύλαξης της δημόσιας τάξης από τις ταραχές που αναμένεται να ξεσπάσουν.
Το συνολικό ποσό των μέτρων για το 2011 και το 2012 θα αποτελεί περίπου το μισό της δημοσιονομικής εξοικονόμησης που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 12,7 με 13 δισ. ευρώ, οπότε αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι έξι μήνες προβλέπονται «καυτοί».
Συνεπώς για τη διετία αυτή που θα περιλαμβάνει τη φετινή ύφεση του 3% και την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά 1,1% του ΑΕΠ το 2012 η μείωση του ελλείμματος κατά 1% θα απαιτήσει μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ αφού θα πρέπει να καλυφθούν οι φετινές απώλειες της ύφεσης, αλλά και η πληρωμή μεγαλύτερου ποσού για τόκους τόσο φέτος όσο και του χρόνου λόγω της σταθερή αύξησης έως το 2013 του ύψους του δημοσίου χρέους.
Παρ’ όλα αυτά ούτε και στο κείμενο του ΠΣΑ θα υπάρξουν χρονικά και κοστολογικά ταξινομημένα τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2011 – 2015, αφού κάτι τέτοιο θα παραπέμπεται στην ανάλυση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι έτοιμο στα μέσα Μαΐου.
Στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν και προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών για την επόμενη περίοδο.
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, χωρίς όμως να αποκλείεται η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και μπορεί να υπερβεί και το 15%. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2010 αλλά δεν προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 3,25%.
Σοβαροί οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ΑΕΠ να μειωθεί μέχρι και 4% και η (επίσημη…) ανεργία να φτάσει το τέλος του χρόνου το 18-20%! Το χειρότερο είναι ότι για το 2012 υπό τις υπάρχουσες συνθήκες όχι απλώς δεν προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 1% όπως προβλέπει η τρόϊκα, αλλά αντίθετα το σφόδρα πιθανό είναι μία περαιτέρω μείωση κατά 1,5-3%! Αυτό σημαίνει ότι όχι δεν θα μαζέψουν 25 δισ. ευρώ, αλλά θα εισπράξουν πολύ λιγότερα και από τα ήδη προβλεπόμενα.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου