Πρόσφατα Νέα

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μετάφραση του δημοσιεύματος του Spiegel που διαψεύδεται

Εγκαταλείπει το ευρώ η Ελλάδα;.... ελληνική κρίση χρέους μπήκε σε δραματική φάση. Κάποιες πηγές με πληροφορίες μέσα από τη κυβέρνηση, ενημέρωσαν το SPIEGEL ONLINE ότι η Ελλάδα σκέφτεται την αποχώρηση της από την ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με εκπροσώπους της κομισιόν, συναντώνται απόψε μυστικά στο Λουξεμβούργο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι πελώρια, με καθημερινές σχεδόν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται πως δεν έχει καμία άλλη επιλογή, και σκέφτεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, επαναφέροντας το εθνικό νόμισμα.

Ανήσυχη για τις προθέσεις της Αθήνας, η ευρωπαϊκή κομισιόν κάλεσε έκτακτη συνάντηση απόψε στο Λουξεμβούργο. Πέραν της πιθανής ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, θα συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο μιας ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά σηματοδοτούν μια πιθανά υπαρξιακή καμπή για την νομισματική ένωση, άσχετα με το ποια λύση θα επιλεγεί τελικά για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της Ελλάδας.

Με δεδομένη τη τεταμένη κατάσταση, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο είναι άκρως εμπιστευτική, και μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη θα είναι παρόντες. Από πλευράς Γερμανίας θα παρευρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, και ο Jörg Asmussen.

Οι πηγές μας, μας πληροφόρησαν πως ο Schäuble σκοπεύει να μεταπείσει την Ελλάδα, αν αυτό είναι δυνατό να γίνει. Θα έχει μαζί του και μια εμπιστευτική μελέτη που ετοίμασαν οι ειδικοί του υπουργείου του, που περιγράφει τις οδυνηρές συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης από την ΟΝΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποχώρηση θα προκαλούσε «σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ». Με βάση τους υπολογισμούς, το νόμισμα θα έχανε 50% της αξίας του, κάτι που θα αύξανε το συνολικό ελληνικό χρέος.

Το έλλειμμα της χώρας θα πιάσει το 200% του ΑΕΠ να τυχόν υπάρξει μια τέτοια υποτίμηση. Η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη. Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, η Ελλάδα θα πτώχευε.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι μια νόμιμη κίνηση. Οι ειδικοί νομομαθείς πιστεύουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε συγχρόνως να αποχωρήσει και από τη ΕΕ, αν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο αν κάποια άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνούνταν μια μονομερή έξοδο της Ελλάδας.

Αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις γερμανικές εκτιμήσεις, είναι ότι μια τυχόν έξοδος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η αποχώρηση θα οδηγούσε σε φυγή κεφαλαίων», λένε. Και η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να πάρει μέτρα αποτροπής της εξόδου των κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που υφίστανται στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά». Παράλληλα, η χώρα θα απομονώνονταν από τις αγορές κεφαλαίων για πάρα πολλά χρόνια.

Μια αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη θα έβλαπτε σοβαρά τη πίστη στη λειτουργία της. Οι επενδυτές θα ανησυχούσαν μήπως μελλοντικά φύγουν και άλλες χώρες. «Η κίνηση της Ελλάδας θα προκαλούσε μεταδοτικότητα», λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, αν η Αθήνα έστρεφε τη πλάτη της στο ενιαίο νόμισμα, αυτό θα κλυδώνιζε τον ήδη ταλαιπωρημένο τραπεζικό τομέα, ειδικά στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή του νομίσματος, «θα κατανάλωνε όλο το κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος, και ξαφνικά οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν». Το ίδιο θα υπέφεραν και οι τράπεζες εκτός Ελλάδας. «Οι πιστωτικοί οργανισμοί της Γερμανίας θα σημείωναν τεράστιες απώλειες στα εκκρεμούντα δάνεια τους».

Το ίδιο θα υπέφερε και η ΕΚΤ. Θα αναγκάζονταν να παραγράψει σημαντικό μέρος των δανείων που της οφείλονται, ως μη εισπράξιμο. Η ΕΚΤ κρατάει στα χέρια της μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων, που αγόρασε πρόσφατα. Οι Γερμανοί ειδικοί υπολογίζουν τη συνολική αξία τους στα €40 δισ. Με 27% του κεφαλαίου της ΕΚΤ να ανήκει στη Γερμανία, η χώρα θα υφίστατο μεγάλες απώλειες.

Εν ολίγοις, μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη, και μια εθνική χρεοκοπία, θα έβλαπταν τα κράτη μέλη και τους φορολογούμενούς τους. Ήδη η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν με €110 δις. στην Αθήνα, εκ των οποίων τα μισά της έχουν ήδη δοθεί.

Αν η χώρα χρεοκοπήσει, λέει η μελέτη των Γερμανών, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα χάσουν μέρος των οφειλομένων.



S.A.- SPIEGEL ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου