Πρόσφατα Νέα

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

«Μαύρη» εργασία και στον κλάδο του τουρισμού


Για κινητοποιήσεις το καλοκαίρι κάνουν λόγο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας εμφανίζει ο τομέας του τουρισμού και αυτό παρά την αναμενόμενη αύξηση κατά 10% της τουριστικής κίνησης, σύμφωνα ... με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού (ΠΟΕΕ) και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΥΤΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησαν σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Προύτζος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Κούκος, το 60% των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης εργάζονται χωρίς ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του 2010, από ένα σύνολο 550.000 απασχολουμένων, από το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ήταν 228.000 εργαζόμενοι. Οι 130.000 ήταν εργαζόμενοι στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 στα ξενοδοχεία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν, ότι παρά τις επιδοτήσεις έργων εκσυγχρονισμού και ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες έχουν μεταβάλει, όπως είπαν, μέρος του κλάδου σε «κρατικοδίαιτο» έχει αυξηθεί το ποσοστό της εκ περιτροπής εργασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενοι καλούνται να εργασθούν ως και δυο φορές το μήνα, ώστε να υποχρεωθούν σε παραίτηση.

Αναφέρθηκαν επίσης σε περιστατικά εισαγωγής μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργαζομένων οι οποίοι προσελήφθηκαν με καθεστώς μαθητείας και αμοιβές έως και 60% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Κάλεσαν τέλος την πολιτεία να ελέγξει την αγορά εργασίας στον τουριστικό κλάδο, να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση των σπουδών στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ δεν απέκλισαν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου