Πρόσφατα Νέα

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πανελλήνιες με άρωμα Μνημονίου

Μίκα Κοντορούση

Το κουδούνι των πανελλαδικών θα χτυπήσει φέτος στις 8 αντί για τις 8.30, σε μία προσπάθεια διαμόρφωσης πανελληνίων χαμηλού κόστους. Περιορισμός εξεταστικών κέντρων. Εξετάσεις Εσπερινών Λυκείων το πρωί. Μειωμένες αποδοχές εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη διαδικασία.... Επτά μέτρα για να μειώσει το κόστος των Πανελλαδικών Εξετάσεων έλαβε φέτος το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να προσαρμόσει το κόστος στις επιταγές του Μνημονίου.
Φέτος, όπως αναφέρουν "Τα Νέα" τα εξεταστικά κέντρα μειώνονται κατά 30%, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων μαθητών κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο προσδιόρισε για πρώτη φορά φέτος την έναρξη των εξετάσεων μισή ώρα αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές, στις 8:30 το πρωί αντί για τις 8.
Τα μέτρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων που έλαβε φέτος το υπουργείο Παιδείας είναι τα εξής:
*Περιορισμός των εξεταστικών κέντρων κατά 1/3. Στην Αττική, για παράδειγμα, από 308 που λειτούργησαν πέρσι, φέτος τα εξεταστικά κέντρα θα είναι 198, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι 12 λιγότερα.
*Ανάλογη μείωση και των τριμελών εξεταστικών επιτροπών κάθε εξεταστικού κέντρου. Δεν περιορίζεται, ωστόσο, ο αριθμός των βαθμολογικών κέντρων, ούτε των επιτηρητών.
*Οι εξετάσεις των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων θα γίνουν φέτος για πρώτη φορά το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους των πρωινών για να εξοικονομηθούν κονδύλια.
*Οι εξετάσεις προσδιορίστηκαν νωρίτερα (12 Μαΐου) από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να μην απασχοληθεί εκπαιδευτικό προσωπικό πολλές μέρες του Ιουλίου, οπότε η μισθοδοσία τους θα είναι αυξημένη λόγω χρήσης καλοκαιρινής άδειας.
*Φέτος αποφασίστηκε οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν στην Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ να εξεταστούν μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
*Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, εκτιμάται όμως ότι θα είναι μειωμένες όπως και πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου