Πρόσφατα Νέα

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Κάπνισμα και ναρκωτικά…(άρθρο του κ.Βλάση Γωγούση,Διδάκτωρ του Αρ.Πανεπ.Θεσσαλονίκης)


…..Τον τσάκωσα τον μπαγάσα ! –λέει με περηφάνια στους φίλους του ο …πανευτυχής πατέρας – που έπιασε τον 15χρονο γιό του να καπνίζει κρυφά τσιγάρο στην τουαλέτα του σπιτιού -.
Καμαρώνει ! – ο κανακάρης του έγινε … άντρας -,που νάξερε ο δόλιος!!
Εδώ, ξεπερνώ τα πασίγνωστα : « το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία » και τα λοιπά.
Δεν θα μιλήσω μόνο σαν γιατρός αλλά σαν ένας άνθρωπος πού πρώτος στη χώρα μας (από το 1973) ασχολήθηκε με το πρόβλημα Ναρκωτικά και Τοξικομανείς (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών-Δεκέμβρης 1973 .)
Ξέρεις « περήφανε » πατέρα πως ξεκινάει ένα παιδί (αγόρι η κορίτσι ,δεν έχει σημασία), τα ναρκωτικά ;. Ενενήντα από τις εκατό φορές ,καπνίζοντας ένα τσιγάρο με χασίς η με μαριχουάνα ( η ίδια ουσία είναι σε διαφορετική μορφή).
Άρα , Βήμα πρώτο : Βασική προϋπόθεση για την είσοδο ενός εφήβου στον μαγικό κόσμο των ναρκωτικών είναι ,να γίνει πρώτα καπνιστής τσιγάρου.
Βήμα δεύτερο :Παρέα, χαβαλές ,σφηνάκια , μουσική να σπάει τα τύμπανα, και « ρούφα μια τζούρα »,λέει η κοπελίτσα η ο «κολλητός » του υποψηφίου θύματος ,και του πασέρνει το γεμιστό η το στριφτό τσιγάρο που κλείνει μέσα του την πιο βαριά κατάρα, την πρώτη επαφή του άμοιρου παιδιού δηλαδή με τον κόσμο των σκληρών ναρκωτικών.
Έτσι απλά ,τόσο απλά, τόσο αναπάντεχα ,όπως το περιγράφω ,κάνει το παιδί μας το τραγικό , το μεγάλο, το πρώτο βήμα απ` τη ζωή στο θάνατο ,τραβώντας μία ρουφηξιά, την πρώτη ρουφηξιά από ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο !
Ένα σας λέω μόνο: Αν δώσεις σ` έναν άνθρωπο -που δεν καπνίζει –να τραβήξει μια ρουφηξιά,το πρώτο που θα κάνει είναι ν` αρνηθεί, κι αν πιεσθεί και υποκύψει ,θ` αρχίσει να βήχει , θα προσπαθεί να κάνει εμετό, οι άλλοι θα γελούν, θα ξεκαρδίζονται, αλλά αυτός θα έχει σπρώξει ήδη τον χάρο από κοντά του.
Αν όμως είναι ήδη καπνιστής ,μια τζούρα ( την πρώτη ρουφηξιά τσιγάρου με χασίς έτσι τη λένε) τον έχει καλωσορίσει ήδη στον μαγικό κόσμο της «ευτυχίας ».
Θέλω όλοι οι γονείς ,να εμπεδώσουν μέσα τους το εξής : Το «χόρτο»-η η μαριχουάνα όπως αλλιώς τη λένε –και το χασίς, δεν τρώγονται, δεν πίνονται ,δεν παίρνονται με ένεση ,μόνο καπνίζονται , χωμένα, κριμένα σαν παράσιτα, μέσα σ` ένα τσιγάρο.
Πάρτε το απόφαση λοιπόν, απ` όλους τους κινδύνους που περικλείει το κάπνισμα και που στη διαπασών τους διακηρύσσουμε εμείς οι επιστήμονες ,κραυγάζοντας και επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος (καρκίνο-έμφραγμα και άλλα ) ο πιο μεγάλος ,ο πιο σκληρός, ο πιο απάνθρωπος, ο πιο επικίνδυνος, ο πιο επιθετικός ,ο πιο θανατηφόρος είναι ο κίνδυνος ν` έρθει ένα παιδί σε επαφή με τα ναρκωτικά. Κι` αυτό συμβαίνει μόνον όταν το αγόρι η το κορίτσι είναι ήδη καπνιστής.
Δρ Βλάσης Γωγούσης,ειδικός παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου