Πρόσφατα Νέα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο με εντολή τρόικας

Το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έριξε στο τραπέζι η τρόικα. Κινδυνεύουν 45.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.... Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης ενδέχεται να βρεθούν 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, καθώς η τρόικα απαιτεί περαιτέρω μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τρόικας, σύμφωνα με το "Έθνος", ζήτησαν μεγαλύτερο περιορισμό στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και απολύσεις του 1/3 των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 45.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας, προκειμένου να μειωθούν αποτελεσματικά και μόνιμα οι μισθολογικές δαπάνες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, κυρίως στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες που έχει συμμετοχή το κράτος και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως είναι δημοτικές επιχειρήσεις, καζίνο, φορείς διαχείρισης λιμανιών, αεροδρομίων κ.τ.λ.
Με το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 130.000 εργαζομένους, σε περίπτωση που δουν την πόρτα της εξόδου 45.000 υπάλληλοι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται από τους κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επιμένουν ότι το πλεονάζον προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αναδιοργάνωση των φορέων, θα μετατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις του "στενού" δημόσιου τομέα.
Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το σχέδιο αναδιοργάνωσης του κράτους που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση του κράτους, προσφέροντας εξοικονομήσεις μεγαλύτερες από 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013, χωρίς να προβλέπει απολύσεις προσωπικού.
Από την πλευρά της τρόικας, εκτιμάται ότι η προσέγγιση των μετατάξεων δεν αποδίδει εξοικονομήσεις και γι' αυτόν τον λόγο "έριξε" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το "χαρτί" των απολύσεων.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο, απειλείται με απόλυση τμήμα των υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου στο στενό δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, σε 2.000 δημοτικές επιχειρήσεις, στις τράπεζες που έχει συμμετοχή το Δημόσιο (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και κυρίως σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου