Πρόσφατα Νέα

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

To αντάρτικο της «λευκής μπλούζας»

Συμφέροντα δισεκατομμυρίων πίσω από τα «εξαφανισμένα» υλικά

«Παράπλευρες απώλειες» ενός αμείλικτου πολέμου με συμφέροντα είναι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία..... Οι περικοπές στις δαπάνες είναι μεγάλες. Το «λίπος» μειώνεται κι αυτό φέρνει γκρίνια και αντίδραση. Τα μεγάλα συμφέροντα, επίορκοι γιατροί και προμηθευτές διαμορφώνουν συνθήκες κρίσης, καθώς τα περιθώρια κερδών μειώνονται δραματικά.

Ωστόσο, όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πόλεμος, δεν γίνεται στο πεδίο της μάχης. Αφορά, κυρίως, τις εντυπώσεις, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εντατικά, όσο ποτέ. Χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις αυξάνονται συνεχώς, στοιχείο που θέτει σε αμφιβολία τις καταγγελίες για άδειες αποθήκες υλικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας.

Ο διευθυντής της εντατικής ζήτησε από τους συγγενείς των ασθενών να συνδράμουν σε υλικό, ενώ οι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία με την άδεια αποθήκη.

Η διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής αντέδρασε αμέσως. Ζήτησε να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση, θεωρώντας ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις καταγγελίες. Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά όχι τέτοιες που να δικαιολογούν την υπολειτουργία του νοσοκομείου.

Τα στοιχεία φαίνεται να τη δικαιώνουν, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο νοσοκομείο έγιναν περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Πώς γίνεται να πραγματοποιούνται κάθε μήνα 666 επεμβάσεις και 150.617 εργαστηριακές εξετάσεις, όταν οι αποθήκες είναι άδειες από υλικό;

Το υπουργείο Υγείας απαντά στον «ανταρτοπόλεμο» με άμεση αντίδραση. Θεωρεί ότι τα χτυπήματα που δέχεται το ΕΣΥ είναι υποκινούμενα και πρέπει να ανταποδίδονται αμέσως: «Είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση, έπειτα από μια μείωση δαπανών κατά 30%» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος.

Η περίπτωση του νοσοκομείου Αλεξάνδρα έδειξε ότι ενώ υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια και υγειονομικό υλικό η διοίκηση υποχρεώθηκε να βγάλει το νοσοκομείο από την εφημερία, δεχόμενη ως σωστές τις υποδείξεις διευθυντών.
Το πόρισμα της εξέτασης επέρριψε ευθύνες μόνο σε διοικητικό προσωπικό.

Με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου η διοίκηση του νοσοκομείου απομακρύνθηκε, ενώ η εξέταση επαναλήφθηκε, προκειμένου να διερευνηθούν και ευθύνες γιατρών.

Η πρόσφατη υπόθεση του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι γιατροί του νοσοκομείου είχαν προκαλέσει οικονομική «αιμορραγία» 2,9 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια, με απευθείας αναθέσεις υλικού. Με σειρά εγγράφων του ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει να τεθούν σε αργία δέκα γιατροί και έξι από αυτούς απομακρύνθηκαν τελικά από το ΕΣΥ.

Τα δύο πορίσματα, για τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Ασκληπιείο Βούλας, αναμένεται να παραδοθούν στον υπουργό την Τρίτη. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια υπονόμευσης των νοσοκομείων και έχει ζητήσει από τους διοικητές τους να παρεμβαίνουν αμέσως σε κάθε καταγγελία.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου