Πρόσφατα Νέα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα δημόσια νοσοκομεία


Σημαντικά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως βαμβάκι, λευκοπλάστ και βελόνες, τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων... Τον χορό άνοιξε ο Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) που, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει σταματήσει να προμηθεύει νοσοκομεία της Αθήνας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου υποστηρίζουν ότι πάνω από 80 μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπεί ο ΠΑΣΥΠΙΕ, που προμηθεύουν με αναλώσιμα υλικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πληρωθεί το 70% των οφειλομένων του 2010, ενώ δεν έχουν εισπράξει καθόλου χρήματα για τα υλικά που διέθεσαν τους πρώτους μήνες του 2011.

Από χτες διέκοψαν την προμήθεια υλικών και οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι θα σταματήσουν κλιμακωτά να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, «το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές του Φεβρουαρίου του 2011, ενώ μετά βίας έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010». «Κουβαλάμε ζημιές από τα προηγούμενα έτη και έχουμε και μια απομείωση που αγγίζει το 50% για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, Διονύσης Σαργέντης.

Ήδη πολλά ιδρύματα έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις: στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος κοινοποίησε στη διοίκηση αναλυτικό κατάλογο με τα εν ανεπαρκεία υλικά (καθετήρες, σύριγγες, ράμματα χειρουργείου, τραχειοσωλήνες κ.λπ.). Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των προγραμματισμένων χειρουργείων. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εισροή υλικών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παντέλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτές, τα υλικά που χρειάζονται είναι φθηνά αλλά, δεδομένου ότι είναι από τα πλέον αναγκαία, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, συχνά καταφεύγουν σε πιο ακριβά υλικά, στα οποία (προς το παρόν) υπάρχει περίσσευμα στις αποθήκες. «Λείπουν βασικά πράγματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί οι ασθενείς να φέρνουν από θερμόμετρα και οινόπνευμα μέχρι χαρτιά τουαλέτας από το σπίτι τους», λένε.

«Οι ελλείψεις στα υλικά είναι το ίδιο τραγικές με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας. Στον «Ευαγγελισμό» συγκεκριμένα υπάρχει ανεπάρκεια σε βαμβάκι, γάντια και επιδέσμους, μάσκες οξυγόνου, ειδικούς καθετήρες... Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» ενημερώνει πως, λόγω πληρότητας κλινών και έλλειψης υγειονομικού υλικού, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εφημερίες.

Σε ΚΑΤ και Σισμανόγλειο, απ' την άλλη, έχουν φτάσει στο σημείο να... ανταλλάσσουν υλικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γιατροί από μια κλινική αναγκάζονται να κάνουν «επιδρομή» σε άλλη κλινική του ίδιου ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αυτό που ελπίζουν, πάντως, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι να βρεθεί μια «φόρμουλα» προτού προχωρήσουν οι προμηθευτές σε μαζική απόσυρση των υλικών από τις αποθήκες των ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου