Πρόσφατα Νέα

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 συνολικά ατόμων

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης εκβιάσεων-τοκογλυφίας, παροχής προστασίας σε καταστηματάρχες και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προχώρησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.... Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν ο «ιθύνων νους» και οκτώ επιπλέον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 21 ως 34 ετών, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα δεκατρία 13 μέλη.

Η δικογραφία αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Τοκογλυφίας και Εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης» και άλλα ποινικά αδικήματα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον 11 άτομα δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικούς όρους, από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, ο οποίος στη συνέχεια, μέσω των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και με διάφορες μεθόδους, απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων.

Ενδεικτικά για το έτος 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

Τα παράνομα αυτά χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε 375.000 ευρώ.

Σε παλιότερη, αλλά και τωρινή έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι ρέπλικα, πλήθος τραπεζικών επιταγών, ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου, χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.

Από το συγκεκριμένο κύκλωμα δανείστηκε μέχρι και ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης το ποσό των 514.000 ευρώ.ΠΗΓΗ newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου