Πρόσφατα Νέα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μεταπασχαλινό κύμα ακρίβειας στην αγορά!

Και οι τελευταίες οικογένειες θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους την Κυριακή του Θωμά του Απίστου και από τη Δευτέρα κιόλας οι νοικοκυρές θα …
πειστούν ότι ένα νέο, μεταπασχαλινό κύμα ακρίβειας έχει ενσκήψει και πάλι σε είδη και υπηρεσίες της καθημερινότητας.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ο δείκτης τιμών στην παραγωγή (ο πληθωρισμός χονδρικής, με άλλα λόγια) αυξήθηκε τον Μάρτιο σχεδόν κατά 9% (!) σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε μηνιαία, με τις επιβαρύνσεις να έχουν ήδη αρχίσει να περνούν στο καλάθι της νοικοκυράς και, γενικότερα, στα έξοδα της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία του Μαρτίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του περσινού Μάρτη, παρουσίασε αύξηση 8,7%, όση δηλαδή είχε χαρακτηρίσει τον δείκτη και πέρσι την ίδια περίοδο.

Σε σύγκριση, δε, με τον Φεβρουάριο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο 4μηνο ο γενικός δείκτης των τιμών παραγωγού “τρέχει” με 7%...

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, βεβαίως, έρχεται από τον τομέα των καυσίμων, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 4% σε έναν μήνα, φτάνοντας σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 1,713 ευρώ ανά λίτρο.

Ακολούθησαν ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, τα πλαστικά, τα τρόφιμα και τα ποτά…
PROTO THEMA
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου