Πρόσφατα Νέα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στην αναζήτηση της πραγματικής «Μόνα Λίζα»


Στο κοιμητήριο του μοναστηριού της Αγίας Ούρσουλα στη Φλωρεντία, θα αναζητήσουν ιταλοί επιστήμονες την απάντηση για τη γυναίκα που εικονίζεται σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες της ιστορίας, τη «Μόνα Λίσα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.. Στο νεκροταφείο του κατεστραμμένου σήμερα μοναστηριού πιστεύεται ότι είναι θαμμένη η Λίσα Γκεραρντίνι, σύζυγος του πλούσιου εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Οι ερευνητές – υπό τον ιταλό επιστήμονα Σιλβάνο Βιντσέτι – θα χρησιμοποιήσουν ραντάρ για να εντοπίσουν τον τάφο και θα προχωρήσουν σε εκταφή.

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν το κρανίο για να ανασυνθέσουν το πρόσωπο της γυναίκας και έτσι θα έχουν την απάντηση για το αν όντως ήταν η Γκεραρντίνι που πόζαρε για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. «Έχουμε ένα έγγραφο που πιστοποιεί την ταφή της Γκεραρντίνι το 1542 στο μοναστήρι» δηλώνει ο Σιλβάνο Βιντσέτι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Προώθηση της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει η γυναίκα πέρασε στο μοναστήρι αυτό τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Εκεί την περιποιούνταν οι δύο της κόρες, οι οποίες είχαν γίνει μοναχές.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι εκείνη θα πρέπει να βρούμε το DNA από τα οστά της και θα το συγκρίνουμε με αυτό των παιδιών της που είναι θαμμένα στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού» επισημαίνει ο παλαιοανθρωπολόγος Φρανσκέσκο Μαλένι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου